Üniversite giriş sınavlarına hazırlık, öğrencinin dersi derste ve zamanında öğrenmesi ile başlar. En iyi hazırlanma şekli;

  • Öğrencinin okul derslerini derste öğrenmesi,
  • Unutmamak ve pekiştirmek için de ek birkaç kaynaktan yararlanarak bireysel olarak çalışmasıdır.

9, 10 ve 11. Sınıfları bu şekilde tamamlayabilen öğrenci son sınıfta zaten sınava hazır demektir. Sadece deneme tarzı çalışma ön plana çıkarılarak sahip olduğu bilgilerin sınav formatına uyarlanması yeterli olacaktır.

Fakat bu koşullarda kendi çalışmasını yürütebilen öğrenci sayısı çok az olup hep başkalarının programlamasına ihtiyaç duyan bir kitle çoğunluğu oluşturmaktadır. Bu da YKS sınavlarında hazırlık çalışması yapan birçok kişi ve kurumun var olmasını doğurmaktadır.

İyi bir hazırlık öncelikle doğru bir durum tesbiti ile başlar. Öğrenci kendi kapasitesinin ve alt yapı donanımının farkında olarak gerçekçi hedefler ortaya koymalı ve bu doğrultuda kendisine en uyugun çalışma metodu ile yola devam etmelidir. Merkezde kendisinin olduğunu farketmekli, diğer yardımcı güçleri ihtiyaç duyduğunda yararlanabileceği birer destek güç olarak algılamalıdır.

Yeni sınav sisteminde sorgulanan, öğrencilerin bilgileri değil bilgiyi nasıl kullandığı ve yorumladığıdır. Dolayısıyla hazırlık aşamasında bilgi yükleme odaklı çalışmalar yerine, bilgi verilirken yorumlama ve derinlemesine anlama odaklı, bilgiler arası ilişki kurabilme yeteneğini öne çıkaran bir çalışma yürütülmelidir.

Çok soru çözmek, çok kitap bitirmek iyi sonuç elde etmek için yeterli olmamakta, hatta çoğu zaman gereksiz bir yük oluşturmaktadır. İyi bir analiz, verimli ve sürekli bir çalışma istenilen hedefe ulaşmak için en doğal çalışma şeklidir.